Адвокат международно право

ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ ПТП СРЕЩУ ЗАСТРАХОВАТЕЛ И ГАРАНЦИОНЕН ФОНД

Кой има право на обезщетение при настъпило ПТП?

Съгласно Кодекса на застраховането, собствениците на МПС, които са били потърпевша страна в ПТП, имат право на парично обезщетение, равняващо на оценката на настъпилите имуществени вреди върху превозното средство. Когато е засегнато и друго имущество, неговият собственик също има право на обезщетение по силата на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която всички водачи на МПС са длъжни да сключат. Важно е да знаете, че застраховка "Гражданска отговорност" обезщетява и неимуществени вреди като причинена смърт, физически наранявания, болки и страдания…  Собствениците на МПС, които виновно са причинили ПТП, могат да получат обезщетение за причинените по превозното средство вреди в случаите, в които имат сключена застраховка "Каско".

За да бъдат изплатени дължимите обезщетения, участниците в ПТП е необходимо да известят своевременно застрахователната компания, към която лицето, причинило ПТП, има сключена застраховка "Гражданска отговорност" или съответно застрахователя, с когото имат сключена "Каско" застраховка. В рамките на 15 работни дни от завеждането на щетата застрахователната компания има задължението да се произнесе във връзка с предявения иск, когато са предоставени всички необходими документи. В случай на недостатъчно предоставени документи или необходимост от допълнителни документи в хода на оценка на щетата, този срок може да бъде удължен, но крайният срок за произнасяне не може да превишава 6 месеца от завеждане на щетата.

В нашата практика познаваме множество случаи, в които застрахователите отказват да изплатят застрахователно обезщетение, забавят отговора си на заведената щета над допустимия от закона срок, или изплащат обезщетение, което не покрива действителната сума на нанесените вреди. Във всички тези ситуцаии, потърпевшите имат възможност да предявят своите претенции срещу застрахователя по съдебен ред.

Застрахователят има право да откаже изплащане на обезщетение при различни обстоятелства, които са заложени в чл. 211 от Кодекса на застраховането. За да бъде отказът основателен е необходимо той да почива на съответните законови основания за направата му.  Когато отказът не е аргументиран или използваните аргументи не почиват на закона,  тогава говорим за немотивиран отказ за удовлетворяване на застрахователна претенция.

Застрахователите са длъжни и да изплащат финансови обезщетения в размер, който е достатъчен за покриване на щетите по превозното средство и/или другото увредено в резултат на ПТП имуществено или неимуществено благо. Адвокат Радослав Шулев - юрист с дългогодишен опит в сферата на застрахователното право съветва лицата, които получат немотивиран отказ за изплащане на щети или получат твърде ниско обезщетение, своевременно да се консултират с адвокат, за да проучат какви са техните възможности да потърсят правата си в съда. Често застрахователите използват като аргументи за отказ от обезщетение или за изплащане на ниско обезщетение причини, които съдът не би уважил, или които подлежат на специфична проверка.

Право на обезщетения на пострадали лица при ПТП

Когато в резултат на ПТП има пострадали лица - били те пешеходци, велосипедисти, пътници или шофьори на МПС (с изключение на виновния водач), те имат право на обезщетение за настъпили неимуществени вреди. Ако едно лице е починало в резултат на ПТП, право на обезщетение имат поотделно неговите близки (деца, родители, съпруг/а и партньор, с когото лицето е имало фактическо съжителство). Пострадалите имат право да предявят претенция в рамките на до 5 години от настъпване на ПТП-то, довело до телесни наранявания или смърт. Опитът по застрахователни казуси и съдебната практика на Адвокат Радослав Шулев показва, че застрахователите често предлагат на пострадалите при ПТП и на техните близки споразумения за обезщетения, които са значително по-малки от обезщетенията, които би присъдил съда. Затова Адвокат Радослав Шулев съветва пострадалите при ПТП и близките им да се консултират с адвокат, който да вземе предвид фактическите детайли около ситуацията и не бързат да приемат споразумения! Почти винаги  съдът присъжда два пъти повече от предлаганото от застрахователя.

Важно е потърпевшите да знаят, че ако приемат споразумение за обезщетение със застраховател, след това нямат възможност да предявят претенции по същото застрахователно събитие по съдебен ред. Ето защо прибързаното сключване на споразумение със застраховател  лишава пострадалите и техните роднини от справедливо и значително по-голямо по размер обезщетение.

В случаите, в които има пострадали лица при ПТП, причинено от водач, който не е установен, или който няма валидно сключена застраховка "Гражданска отговорност", те могат да предявят иск за обезщетение към Гаранционен фонд. Процедурата за предявяване на иск за обезщетение към Гаранционен фон се различава от процедурите на застрахователните компании, затова е препоръчително лицата, които предявяват такъв иск, да се доверят на опитен юрист, който познава спецификите на процедурата по завеждане на искове към Гаранционен фонд.

Какви права имат собствениците на стоки, които са били увредени в резултат на ПТП?

Застраховането на стоки е уредено от Конвенцията по договора за международен превоз на стоки (CMR) и застраховка "Отговорност на превозвача на товари по шосе". Когато настъпят застрахователни събития, при които има засегнати стоки, техните собственици имат право на обезщетение съгласно CMR. Постигането на удовлетворителен резултат при тези застрахователни събития изисква да бъдат съобразени множество обстоятелства, като се препоръчва потърпевшите лица своевременно да се обръщат към доказани юристи в сферата на международното застрахователно право.

Ако сте получили неудовлетворителен отговор от застраховател във връзка с настъпило застрахователно събитие, екипът на адвокатска кантора "Радослав Шулев" може да Ви осигури както надеждна консултация относно Вашите права и възможните обезщетения, така и пълно правно представителство при дела срещу застрахователи.

Заявете консултация
Обадете се сега

ВИЖТЕ ОЩЕ СХОДНИ ПРАВНИ СТАТИИ!

Адвокатска кантора Радослав Шулев социални мрежи Адвокатска кантора Радослав Шулев свържете се с нас