Адвокат международно право

Предложенията за изменения в Кодекса на труда - Работа от вкъщи

Дискусиите около дистанционната работа никога не спират. Практиките в компаниите варират от пълна гъвкавост до стриктно правило за един или два дни работа от вкъщи в месеца. Работодателите често споменават, че въпросите относно гъвкавостта на работното място са сред първите, задавани от младите колеги, когато разглеждат възможността да се присъединят към конкретна фирма. Трудовите условия претърпяха съществени промени в последните години, което изисква актуализация на нормативната уредба.

Министерството на труда и социалната политика разработи и публикува за обществено обсъждане предложение за изменение и попълнение на Кодекса на труда. Срокът за получаване на обратна връзка от страна на работодателите и синдикалните организации изтече на 11.09.2023 година. В момента се очакват следващите стъпки, включително финализиране на законопроекта и представянето му пред Народното събрание.

Какви промени предвижда законопроекта?

Основната част от предложените текстове създават дългоочакваната осъвременена регулация на работата от разстояние. В индивидуалния трудов договор следва да бъдат определени:

•  мястото на работата от разстояние

•  периода на работата от вкъщи  ( дали ще бъде определени дни от месеца и тн. )

Същевременно се създават и нови задължения за работниците или служителите, които извършват работа от разстояние, като те следва:

•  Работникът и служителят, който извършва работа от разстояние, осигурява работно място извън предприятието за извършване на работа от разстояние към датата на възникване или изменение на трудовото правоотношение .

•  Помещението ,  в което е работното място, трябва да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на работещия да извършва работата от разстояние без риск за здравето и безопасността.

Заявете консултация
Обадете се сега

ВИЖТЕ ОЩЕ СХОДНИ ПРАВНИ СТАТИИ!

Адвокатска кантора Радослав Шулев социални мрежи Адвокатска кантора Радослав Шулев свържете се с нас